Selasa, 3 Mac 2009

AYAM PANGGANG GAHARU

Bahan-bahannya:

  • 1 ekor ayam atau itik (dibersihkan jangan dipotong)
  • 1 sudu besar ketumbar
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 5 biji buah keras
  • 3 biji cili merah
  • 0.5 biji kelapa (dibuat kerisik)
  • 1 batang serai dititik
  • 5 helai daun limau purut
  • 0.5 biji kelapa (ambil empat cawan santan)
  • 2 biji asam limau diambil airnya.

Cara Membuatnya:

  1. Ketumbar dan jintan putih digiling halus. Bawang merah, putih, halia, dan buah keras juga digiling tetapi jangan terlampau halus. Cili dan kerisik juga digiling halus.
  2. Gaulkan semua bahan yang digiling bersama ayam, serai, garam dan daun limau ke dalam belanga, kemudian tuangkan santan ke dalam belanga dan kacau supaya sama bergaul. Kemudian masukkan ke dalam belanga dan jerangkan ke atas api. Jika ayam itu belum empuk dan santannya hampir kering bolehlah ditambahkan sedikit air. Tambahkan air asam bila sudah pekat dan ayam sudah empuk rasalah asam dan garamnya.
  3. Angkat ayam itu dari belanga kemudian panggang ayam tadi ke atas bara sambil direnjis kuah yang di dalam belanga tadi. Balik-balikkan hingga kuning kemudian boleh diangkat dan dihidangkan.
Selamat mencuba...............


Tiada ulasan:

Catat Ulasan