Sabtu, 19 September 2009


Honey Dew with Sago Cream

Bahan-bahan :

1. Fresh Honey Dew

2. Sago (telah di masak atau di kembangkan)

3. Vanilla Ice cream

4. Evaporate milk (Ideal Milk)

5. Brown Coconut sugar (gula Melaka yang telah dicairkan)

6. Water (sekiranya perlu)

Cara nak membuat;

Mula-mula kupaskan buah honey dew sehingga bahagian hijau tidak kelihatan. Kerana bahagian hijau buah tersebut akan menyebabkan rasa pahit pada manisan tersebut. Ambil setengah bahagian dari dalam buah tersebut dan dipotong kiub atau di scop bulat dengan acuan pembulat. Manakala lebihan buah tadi diblender dengan ice cream vanilla dengan sedikit air.

Masukkan kedalam pot dan dicampur adukkan dengan sago dan susu ideal. Akhir sekali tambahkan gula Melaka secukup rasa.

Selamat mencuba…..

Oleh : Chefbersamamu….


Tiada ulasan:

Catat Ulasan