Isnin, 4 Mei 2009

SELAMAT MENYAMBUT HARI PEKERJA

Bunyinya macam belum terlambat lagi nak mengucapkan selamat Hari Pekerja kepada semua warga yang berkerja tidak kira dimana pun mereka berada.

Kali ini saya akan meng-kongsikan sedikit resepi sempena Hari Pekerja Tahun ni.....

KERABU RUMPAI LAUT

150 gr            Rumpai Laut Kering ( Direndam dengan air semalaman )

8 Ulas             Onion Pickle (Jeruk Bawang)
1 Ulas             Bawang bombay
1 Biji               Cili Merah
5 Biji               Cili padi (Cabai)
10 keping      Pickle Lectuce
1 keping        kopak bunga kantan
1 keping        kopak serai (bahagian dalam yang lembut)

10 gr              belacan
5 biji              limau nipis

Gula,  garam, cuka secukup rasa.


Cara Menyediakannya

Potong rumpai laut kepada beberapa bahagian agar mudah dikunyah dan toskan. Hiriskan secara halus pada jeruk bawang, bawang bombay, cili merah, kopak bunga kantan dan kopak serai. Kemudian lecekan belacan bersama air limau serta cili padi sehingga menjadi satu campuran cecair dan jangan lupa mengcampurkan perisanya.. seperti gula, garam, dan cuka. Setelah itu, masukkan rumpai laut tadi bersama hirisan yang lain dan gaul serata-ratanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan