Isnin, 27 April 2009

Brownies Butter Cake With Chassew Nut.....

Baru-baru ni saya ada menyediakan sedikit makanan jamuan ringan di rumah bersama-sama dengan keluarga. Pada mulanya saya tengah berfikir apa nak buat dengan kacang jagus yang diberi oleh emak saya minggu lepas. Ini kerana agak sayang sangat kalau tidak digunakan sebaiknya..... Mahal tu ....
Jadi ... teng, teng..teng.....
Timbul lah perasaan nak buat high tea kat uma...

Brownies butter Cake With Chassew Nut....

180 gr Butter
140 gr Tepung naik sendiri
130 gr Gula halus
Esen Vanilla
1.5 sudu Browning paste
3 biji telur
100 gr Kacang Jagus

Pukul butter ,gula, esen vanila dan browning paste sehingga kembang dan masukkan telur sebiji demi sebiji sambil diadun . kemudian masukkan tepung dan gaulkan bersama kacang jagus dengan sudu kayu. sapukan buter dan tabur tepung pada loyang pembakar. Dan masukkan kedalam oven dengan kadar kepanasan 160 darjah celsius. tip : kalau bau mula naik, periksa adunan dengan kayu buluh. jika tidak terdapat adunan yang terlekat pada buluh tadi, maknanya dah masak dah tu..... boleh di keluarkan dari oven. dah siap pun... simplekan....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan