Selasa, 22 September 2009



Kerabu Ikan
Hinava…(Asian delicacy)

1. Isi ikan ( Tenggiri, yu, pari dll bergantung pada tekstur isi )
2. Limau nipis
3. Lada besar (julian)
4. Lada padi (cincang)
5. Halia (dihiris julian)
6. Bawang merah (julian)
7. Peria (Sekiranya suka@dihiris nipis)
8. Vinegar (cuka jika perlu)
9. Garam dan perisa
10. Gula


Cara menyediakan sajian, mula-mula Isi ikan diambil dengan cara mengarut menggunakan sudu, cara ini dapat mengasingkan isi dari tulang ikan. Setelah isi ikan diperolehi, campurkan lada besar, lada padi, halia, bawang merah dan peria kedalam ikan tadi dan digaul sebati.
Akhir sekali perisa, garam, gula, air limau nipis dan sedikit cuka dimasukkan sekali dan digaul sama rata. Biarkan seketika dan sejukkan kerabu kedalam peti sejuk. Gaulkan sekali lagi sebelum dihidangkan.

Selamat mencuba…..

…Chefbersamamu…

Tiada ulasan:

Catat Ulasan